لاستیک چیست؟

لاستیک بقدر خود طبیعت عمر دارد. فسیل هایی پیدا شده است که در آن گیاهان تولید کننده ی لاستیک وجود داشته و تقریبا” مربوط به سه میلیون سال قبل می گردد. گلوله های لاستیک خام در خرابه های مربوط به تمدن (اینکاها) و (مایاها) در آمریکای مرکزی و جنوبی پیدا شده است که اقلا” نهصد سال عمر دارند.

در حقیقت، وقتی کریستف کلمب دومین سفر خود را به دنیای جدید کرد، بومیان هائیتی را دید که به بازی هایی مشغولند و اسباب بازی آنها گوی هایی است که از صمغ درخت ساخته شده است. حتی پیش از آن تاریخ هم بومیان آسیای شرقی می دانستند که لاستیک از شیره درخت بدست می آید و آنها آن را برای عایق کردن در زنبیل ها و کوزه های آب به کار می بردند اخیرا” لاستیک را در بیش از چهارصد نوع پیچک، بوته و درخت یافته اند. ولی مقدار لاستیک موجود در هر یک از آنها به مقدار زیادی متغیر است و به این جهت ارزش ندارد که لاستیک را مثلا” از گیاهانی مانند درخت گل زرد، گیاه پادزهر و امثال آن بگیرند.

لاستیک، ماده ایست چسبنده و قابل انعطاف که از مایع شیری شکل به نام لاتکس (که با شیره گیاهی فرق دارد) بدست می آید. لاتکس در تنه درخت و ریشه ها و ساقه ها و شاخه ها و برگها و میوه ی درختها ظاهر می گردد، ولی بیشتر، از پوسته ی داخلی شاخه ها و تنه درخت کائوچو بدست می آید.

لاتکس شامل ذرات مایع، جامد، یا نیمه سیالی است که در مایع آب شکلی ظاهر می شود و فقط در حدود 33 درصد آن، لاستیک است و بقیه اغلب آب می باشد. ذرات لاستیک در لاتکس به هم جذب می شوند و تشکیل گویچه ی لاستیکی می دهند.

لاستیک در مدار ده درجه خط استوا به خوبی رشد می کند و نواحی که در هفتصد کیلومتر مربع دور خط استوا قرار گرفته اند به نام «کمربند لاستیکی» معروف می باشد. دلیل آن اینست که درخت لاستیک احتیاج به آب و هوای گرمسیری مرطوب و خاک عمیق و مستعد دارد و بهترین و بیشترین لاستیک ها از درختی گرفته می شود به اسم برازیلین و همانطور که اسمش نشان می دهد این درخت اول مرتبه در برزیل یافت شده است. امروزه، تقریبا” 96 درصد محصول لاستیک طبیعی دنیا از این درخت است. ولی اینک این درخت را در خیلی از قسمتهای دنیا در داخل منطقه کمربند لاستیکی به عمل می آورند.

اولین سفیدپوستهایی که کالاهای لاستیکی ساختند، ظاهرا” فرانسوی ها بودند، که کش برای بند جوراب در سالهای قبل از 1800 درست نمودند.

منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 7

مطالب مشابه از ذهن آموز:
دیدگاهی بگذارید