پلاتین چیست؟

پلاتین نوعی فلز است ولی چه فلز شگفت انگیزی! رنگ آن خاکستری متمایل به سفید بوده و نام آن از کلمه اسپانیایی پلاتا «به معنای نقره کوچک»، گرفته شده است.

پلاتین سخت تر از مس و تقریبا” مانند طلا قابل خم شدن است.

شما می توانید فقط از یک اونس (کمی بیش از 28 گرم) پلاتین که آن را کشش می دهید، سیم ظریف و طویلی بدست آورید که از اروپای باختری و کلنی گذشته و به مسکو ختم شود.

یک مکعب پلاتین که هر ضلع آن یک پا (فوت) باشد وزنی بیش از نیم تن خواهد داشت! پلاتین تقریبا” دو برابر سرب وزن دارد.

معمولا” پلاتین در سنگهای معدنی که اغلب با فلزات نادر مانند پالادیوم، رادیوم، ایریدیوم و اوسمیوم، همراه می باشند یافت می شود که به همگی آنها فلزات پلاتینی می گویند، گاهگاهی هم با فلزاتی مانند طلا، مس، نقره، آهن، کرم و نیکل یافت می شود. پلاتین بصورت دانه ها، ورقه ها و تکه های کوچکی پیدا می شود.

در قرن هیجدهم ذخایر بزرگی از پلاتین برای اولین بار در آمریکای جنوبی کشف گردید.

سالهای زیادی آنرا فلزی بی فایده تصور می کردند و بنابراین قیمت آن ارزان بود. سپس هنگامی که مردم به سودمندی و ارزش آن پی برده و ضمنا”متوجه شدند که فلزی نادر و کمیاب می باشد، قیمت آن چنان بالا رفت که یک فوت مکعب آن، بیش از یک میلیون پوند ارزش پیدا کرد.

چیزی که مخصوصا” پلاتین را آنقدر سودمند و مفید ساخته است همانا مقاومت آن در مقابل زنگ زدگی ، اسیدها و حرارت می باشد. نقطه ذوب آن در حدود 1843 درجه سانتی گراد است. تقریبا” برای مقاصد مختلف، پلاتین را با یکی از فلزات پلاتینی یا با نقره، طلا، مس، نیکل یا قلع مخلوط می کنند.

در حالی که موارد استعمال عمده پلاتین در جواهر سازی است، ولی برای ساختن کلیدهای قطع و وصل در جاهایی که مدارهای الکتریکی باز و بسته هستند و نیز در ساختن ترازوهای بسیار دقیق و حساس آزمایشگاهی و وسایل دقیق اندازه گیری درجه حرارت هوا و همچنین تهیه کلید دستگاه های وسایل ظریف الکتریکی، نیز بکار برده می شود.

منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 1

خبرنامه
خبرم کن از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
0
خوشتان آمد، کامنت بگذارید!x