نقد و بررسی فیلم فراماشین Ex Machina

فراماشین یک فیلم علمی تخیلی درباره ربات‌های پیشرفته انسان نما می‌باشد. اینکه هوش مصنوعی تا چه اندازه میتواند خطرناک باشد؟

IMDb 7.7/10

نویسنده و کارگردان: Alex Garland

سبک: علمی-تخیلی، درام، هیجانی

نیتن دانشمند و برنامه نویس برجسته و سازنده قوی‌ترین موتور جستجوی اینترنتی جهان برای خودش یک پایگاه مجهز و علمی به دور از دسترس همه ساخته است و در آنجا شروع به ساخت نوع جدیدی از ربات‌های انسان نما کرده است.

او پس از آخرین تلاشش احساس میکند توانسته موجودی کاملا شبیه انسان بسازد.

اما هنوز برای ارائه چنین رباتی به جامعه انسان‌ها مردد است و از طرفی میخواهد یک تست تورینگ روی او انجام بدهد تا مطمئن شود ربات او واقعا چقدر هوشمند و تا چه حد به انسان نزدیک است.

به همین خاطر یکی از برنامه نویسان نخبه شرکتش را انتخاب میکند و او را پیش خود می آورد تا یک هفته در آنجا زندگی کند و از نزدیک با ربات تعامل داشته باشد.

تست تورینگ یک تست معروف در رباتیک پیشرفته است که طبق آن اگر یک انسان با یک ربات مواجه شود و متوجه نشود با یک ربات روبروست و در واقع او را با یک انسان اشتباه بگیرد آنگاه ربات در تست تورینگ موفق شده است!

تورینگ نام مخترع اولین نسل از کامپیوتر؛ آلن تورینگ است. دستگاه او که به ماشین تورینگ معروف بود توانست ماشین انیگما نازی ها را رمزگشایی کند و سرنوشت جنگ را تغییر بدهد.

موضوع فیلم تا حدی تکراری و همان مساله برتری ربات و هوش مصنوعی بر انسان است که در سریال Person of Interest و فیلم Transcendence هم به نوعی دیگر به آن پرداخته شده است اما در این فیلم به نحو تقریبا متفاوت و غیر قابل پیش بینی داستان پیش میرود و با اینکه تایم عمده فیلم در لوکیشن‌های تکراری صرف می شود اما بیننده به هیچ وجه خسته نمی‌شود و فیلم تا آخر جذابیتش را حفظ می‌کند.

اسم ربات ساخته شده اوا یا همان حوا است.

انگار داستان انسان و حوا اینبار برای یک ربات رخ میدهد.

انتقاد از داستان فیلم فراماشین

ایرادی که می‌توان به فیلم فراماشین گرفت درباره نیتن و شکست او از رباتی است که ساخته است.

در ابتدا او کاملا باهوش است و فکر همه چیز را کرده است و سناریویی برای تست تورینگ طراحی کرده است تا آن برنامه نویس عاشق ربات بشود و با هم تصمیم به فرار بگیرند اما در آخر فیلم رفتارهای او یکهو بدون فکر و سطحی می‌شوند و انگار او رباتش را خیلی دست کم گرفته است با اینکه برای او یک آزمایش سخت و پیچیده طراحی کرده است!

اما اگر عمیق‌تر فکر کنیم میتواند این اتفاق نشان دهنده آسیب پذیر بودن و ضعیف بودن انسان به عنوان یک سازنده است.

اگر انسان چنین رباتی بسازد خیلی راحت ممکن است خودش هم صدمه ببیند و همه چیز از کنترلش خارج شود.

موضوعی که در سریال وست ورلد هم نشان داده میشود.

هوش مصنوعی در واقعیت

سوالی که ممکن است در ذهن بیننده ایجاد شود این است که بشر در واقعیت چقدر به ایده این فیلم نزدیک شده است و آیا واقعا می تواند یک ربات شبیه انسان بسازد؟

علم رباتیک هنوز با موانع بسیاری روبروست و حتی پیشرفته‌ترین ربات‌های انسان نما هم مانند ربات ساخته شده توسط DARPA یا ربات‌های ژاپنی هنوز کارکرد اندامشان با کارکرد اندام انسان فاصله زیادی دارد.

در زمینه تفکر و هوش مصنوعی هم هنوز با توجه به سیستم صفر و یک محدودیت‌های زیادی برای خلق یک هوش مصنوعی برتر وجود دارد.

مگر در آینده با توسعه پردازنده‌های کوانتومی بتوان مفاهیم پیچیده‌تر را برنامه نویسی کرد.

 

مطالب مشابه از ذهن آموز:
دیدگاهی بگذارید