فلز چیست؟
تعریف اینکه فلز چیست امر ساده ای نیست. از نظر فیزیکی فلز ماده ای است که دارای جلا بوده و هادی خوبی برای گرما و نیروی برق بشمار می رود. فلزات دارای درجات مختلفی از سختی،تراکم، چکش خوری و نرمی از نظر لوله شدن و غیره می باشند.
هر فلز دارای نقطه ذوب معینی است که با سایر فلزات ترکیب شده و تشکیل آلیاژ را خواهد داد. به استثنای جیوه، تمام فلزات در درجه حرارت معمولی به صورت جامد هستند.
بعضی فلزات به حالت خالص کشف گردیده ولی بیشتر آنها به صورت ترکیب با عناصر دیگر دیده می شوند. این فلزات بصورت سولفیدها، اکسیدها، کربنات ها و سیلیکات ها بوده و معمولا” با مواد سنگی و خاکی مخلوط می باشند. برخی از فلزات متداول که بصورت ترکیب با دیگر سنگهای معدنی دیده می شوند شامل سرب، روی، آهن، مس، کرم، نیکل و جیوه هستند.
برخی از فلزات آنقدر نادر و کمیاب هستند که برای بدست آوردن مقدار کمی از حالت خالص آنها باید از مقدار زیادی سنگ معدن بوزن چندین تن استفاده نمود. رادیوم یکی از این فلزات است. علم بدست آوردن فلزات از سنگ معدنی را «استخراج فلزات» می خوانند.
خیلی از فلزات هنگامی که در حالت خالص هستند، دارای خواصی نا مطلوب می باشند، به همین جهت فلزاتی که امروزه زیاد مورد استفاده می باشند،بیشتر به صورت آلیاژ یا ترکیب هستند. آلیاژها عبارتند از نقره، طلا، سکه ها و ظروف آلومینیمی و غیره. آهن خالص بسیار نرم بوده و ارزش زیادی ندارد بنابراین غالبا” به صورت فولاد که یک ترکیب فلزی می باشد، مورد مصرف دارد.
فلزات معدودی وجود دارند که ولو به مقدار خیلی کم، برای زندگی حیوانی ضروری هستند. از این فلزات آهن، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و سدیم را می توان نام برد. بدن انسان حتی مقادیر بسیار کمی از فلزات یعنی مس، آلومینیم و منگنز را نیز به مصرف می رساند.
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 1