مخترع هواپیما کیست؟
پشتوانه ی هر اختراعی همیشه «اندیشه» بشر بوده است. روزی شخصی به چیزی اندیشیده و در ذهن خود تصویر ماشین یا چیز دیگری را تجسم داده و آنگاه گام هایی برای درست کردن آن برداشته است.
در باره ی هواپیما باید بگوییم که این نیز یکی از رؤیاهای بسیار قدیمی بشر بوده است. فکر پرواز چیزی بود که پیوسته بشر را از روزگاران بسیار قدیم به خود متوجه می ساخت. در یکی از افسانه های بسیار کهن چنین آمده است:
«ایکاروس بر بدن خود بال هایی را با موم چسبانید و پرواز کرد. همچنانکه به سوی خورشید پیش می رفت حرارت آفتاب موم ها را آب کرد و ایکاروس سرنگون شد و مرد».
از این رو «ایکاروس» نماد کوشش بشر برای دستیابی به افق های تازه و عالی شده است.
لئوناردو داوینچی هنرمند و مبتکری بود که برای تهیه ی یک ماشین پرنده طرح هایی ترسیم کرد. در طرح این ماشین پرنده از نیروی انسان استفاده می کرد، نه از موتور یا چیز دیگر.
صدها سال پیش هنرمندان و «رؤیاگران» دیگری هم بودند که آرزوی یک وسیله ی پرواز را برای بشر در سر می پروراندند.
نخستین هواپیماها از خود، موتور یا منبع نیرو نداشتند. آنها در واقع بادبادک های غول پیکری بودند که در طول قرن 19 آزمایش های بسیاری را برای بشر میسر نمودند.
تا آن زمان هنوز بشر موفّق نشده بود که دستگاهی سنگین تر از هوا بسازد که بتواند فقط با نیروی خود در فضا اوج بگیرد.
در واقع آنها هنوز تردید داشتند که آیا چنین چیزی اصلا” ممکن است یا نه. نخستین کسی که امکان این امر را ثابت کرد، دانشمندی به نام ساموئل لانگلی بود. وی یکی از اعضای عالی رتبه ی مؤسسه ی اسمیت سُنیِن در واشنگتن به شمار می رفت.
این دانشمند توانست دو عدد ماشین بسازد که مساحت هر یک 450 در 360 سانتی متر بود. آنها را یک موتور بخار به قدرت 5/1 اسب حرکت می داد.
به سال 1896 این ماشین ها پروازهای موفقیت آمیزی کردند. ولی در 1903 که «لانگلی» ماشین خود را به آخرین اوج پرواز خود رسانید، ناگهان با شکست مواجه شد.
تاریخ این شکست هفتم اکتبر سال 1903 می باشد.
سپس برادران رایت آمدند. یعنی اورویل و ویلبِر رایت که در هفدهم دسامبر همان سال موفق شدند که نخستین پرواز انسان را با هواپیما موتوری بنحو موفقیت آمیزی انجام دهند.
این دو برادر در محلی به نام کیتی هاک، واقع در کارولینای شمالی، یک پرواز 46 متری به مدت 12 ثانیه انجام دادند. بار دوم پروازشان 255 متر و به مدت 59 ثانیه بود.
بدین گونه هواپیما نیز در زندگی بشر پدید آمد و چهره ی تازه ای بدان بخشید.
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 2