قهوه چگونه و در کجا کشف شد؟

مانند خیلی چیزهای دیگر، سرآغاز کشف قهوه نیز در افسانه های کهن به صورت معما باقی مانده است. هنوز کسی نمی داند که چه کسی در جهان نخستین فنجان قهوه را نوش جان کرد!

در افسانه ای چنین آمده که هزار سال پیش شخصی از اهالی حبشه ناگهان بویی به مشامش رسید که از درخت سوخته ای برمی خاست. پیش رفت و از دانه هایی که بر آن درخت بود تعدادی چید و در دهان گذاشت.

پس از اندکی جویدن، از طعم آن نیز خوشش آمد. سپس به این فکر افتاد که با دم کردن آن، نوشابه ای درست کند، و بدین گونه بود که قهوه پدید آمد.

البته ما این را می دانیم که«حبشیان» که در افریقای شرقی می زیستند، نخستین مردمی بودند که از قهوه استفاده کردند.

تا قرن پانزدهم، تنها افریقای شرقی بود که به کشت و پرورش درخت قهوه می پرداخت.

سپس نهال قهوه را در عربستان هم غرس کردند و تا دویست سال یمن که سرزمینی در جنوب عربستان است، قهوه ی جهان را فراهم کرد.

در قرن 17 هلندی ها به کشت قهوه در جاوه دست زدند. جاوه یکی از جزایر اندونزی است.

هلندی ها به چند کشور استوایی نیز نهال قهوه را صادر کردند.

سپس انگلیسی ها درخت قهوه را به جزیره ی ژامائیک(از جزایر هند غربی) بردند. از آنجا این درخت به امریکای جنوبی و مرکزی هم رسید.

درخت قهوه تقریبا در تمام مناطق استوایی عمل می آید. ولی اگر زمینی تقریبا در بلندی قرار گرفته و «زهکشی» خوبی هم داشته باشد، بسیار مناسب تر است.

چنین زمین و چنین هوایی در تپه های پست کشور برزیل بخوبی یافت می شود. به همین دلیل است که اکنون سه چهارم قهوه ی جهان در این کشور تولید می گردد.

در «برزیل» کشتزارهای وسیعی وجود دارد که برخی از آنها دارای میلیون ها درخت قهوه هستند.

قهوه در ونزوئلا، کلمبیا، گواتمالا و مکزیک نیز به حد وفور تولید می شود. در جاوه و قسمتی از جزایر هند غربی هم کشت قهوه رواج دارد.

در گذشته، قهوه را یا به نام «جاوه» و یا به نام «موکا» می خواندند. ولی امروزه دیگر این نامگذاری صحیح نمی باشد. چه قهوه در مناطق بسیار دیگری هم تولید می شود.

با این همه، حتی برزیل هم قهوه ی معروفی به نام«قهوه ی جاوه» یا «موکا» را در خود تولید می کند.

انواع دیگر قهوه به نام های گوناگونی یاد می شوند؛ مانند قهوه ی ریو یا قهوه ی سانتس.

بزرگترین بندر صادر کننده ی قهوه در جهان بندر «سانتس» واقع در کشور برزیل است.

پرورش نهال قهوه به وسیله ی کاشتن هسته ی میوه ای شبیه به گیلاس، انجام می گیرد. این میوه از بوته ای می روید که برگهای آن بسیار براق است.

اکنون بیش از بیست و پنج نوع قهوه وجود دارد که در مناطق استوایی به حالت وحشی می رویند. تنها دو نوع از آنها میوه ای با بویی خاص دارند که چون بر آتش برشته شوند طعم و بویی پیدا می کنند که مطلوب طبع ماست.

منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 2

مطالب مشابه از ذهن آموز:
دیدگاهی بگذارید