چه کسی کاغذ را کشف کرد؟
یک تکه کاغذ را گرفته و از دو جهت پاره کنید دو چیز به چشم شما برخورد خواهد کرد. کاغذ در یک جهت راحت تر و آسانتر از جهت دیگر پاره می شود، و از لبه پاره شده الیاف ظریف مو شکلی بیرون می زند. این کیفیت نشان می دهد که اولا” کاغذ با ماشین ساخته شده است، والا از هر جهتی شبیه بهم پاره می شد. ثانیا” نشان می دهد که کاغذ ماده ایست از الیاف ظریف، که به شکل نمد با هم مالیده شده اند. این الیاف ذرات سلولزی کوچکی هستند که قالب گیاهی را تشکیل می دهند.
انسان مواد نوشتنی را قبل از اختراع کاغذ درست کرده است. مصریان باستان، در حدود چهار هزار سال پیش ساقه های گیاه پاپیروس را گرفتند و آنها را پوست کنده و پهن کردند. سپس آنها را صلیب وار چیده و برای چسبیدن به یکدیگر تحت فشار قرار دادند. وقتی خشک شد، صفحه پاپیروس را بوجود آورد که می شد روی آن نوشت.
ولی این ماده کاغذ نبود. کاغذ حقیقی در سال 105 توسط مردی چینی به نام تسای لون اختراع گردید. او برای ساختن کاغذ راهی پیدا کرد که از رشته های نخی پوست داخلی درخت توت ساخته می شد. این مرد چینی پوست درخت را در آب می سائید، تا الیاف آنرا از هم جدا سازد سپس این مخلوط مایع غلیظ را در یک سینی که ته آن از نی های نازک بامبو بود می ریخت. آب آن از ته سینی می رفت و ماده نمد مانند نرمی را که باقی می ماند در جای صافی قرار می داد تا خشک شود.
برای این مقصود چوب خیزران و پارچه های کهنه نیز به کار برده می شد. بعد، شخصی به فکر افتاد که کاغذ را با مالیدن نشاسته بر روی آن تکمیل کند.
بازرگانان چینی به سرزمین های دوردست غرب رفته و به شهر سمرقند که امروزه جزء کشور روسیه شده است رسیدند. در آنجا با عربها ملاقات کردند و عربها کار آنها را یاد گرفته و با خود به اسپانیا بردند. از آنجا صنعت کاغذ سازی به سرتاسر اروپا و انگلستان انتشار یافت.
بعدها انواع روش های پیشرفته و ماشین های کاغذسازی کشف و اختراع شد. یکی از مهمترین اینها ماشینی بود که در سال 1798 در فرانسه بوجود آمد و ماشین مزبور می توانست بطور مداوم صفحات کاغذ درست کند.
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 6