آیا ترشح هورمون های بدن توسط مغز تنظیم میشه؟

بله، ترشح هورمون‌های بدن توسط مغز تنظیم می‌شود. مغز دارای چندین ناحیه است که در تولید و کنترل هورمون‌ها نقش دارند. از جمله می‌توان به هیپوتالاموس، هیپوفیز، پینه‌ال و غده تیروئید اشاره کرد. هیپوتالاموس یک ناحیه کوچک در پایین مغز است که با غده هیپوفیز ارتباط دارد. این ناحیه هورمون‌های مختلفی را ترشح می‌کند که بر روی فعالیت سایر غده‌های درون‌ریز بدن تأثیر می‌گذارند. برای مثال، هورمون آزادکننده کورتیکوتروپین (CRH) باعث تحریک غده هیپوفیز می‌شود تا هورمون آدرنوکورتیکوتروپین (ACTH) را ترشح کند. این هورمون باعث فعال شدن قشر فوق کلیه می‌شود و سطح کورتیزول خون را افزایش می‌دهد.

هورمون‌های ترشح شده توسط هیپوتالاموس و هیپوفیز به صورت مکانیسم بازخورد (Feedback Mechanism) فعالیت خود را تنظیم می‌کنند. یعنی اگر سطح یک هورمون در خون بالا یا پایین باشد، باعث مهار یا تحریک تولید و ترشح آن هورمون یا هورمون‌های پایین دست خود می‌شود. پینه‌ال (Pineal Gland) ناحیه دیگری از مغز است که در تولید هورمون ملاطین (Melatonin) نقش دارد. این هورمون با دریافت سیگنال‌های نورانی از شبکه عصب بینایی، سیر روزانه خواب و بیدار شدن را تنظیم می‌کند. غده تیروئید (Thyroid Gland) ناحيه ديگري از مغز است كه در توليد هورمون‌هاي تيروئيدي (Thyroid Hormones) نقش دارد. اين هورمون‌ها با دريافت سيگنال از هيپوفيز كه هورمون TSH را ترشح مي‌كند، سطح متابوليسم بدن را كنترل مي‌كنند.

به علاوه، بسياري از ناحيه‌هاي ديگر مغز نظير لبه فروبر (Limbic System)، قشر پيشاني (Prefrontal Cortex) و قسمت جلويي قشر پيشاني (Anterior Cingulate Cortex) در ترشح هورمون‌هايي مانند دوپامين، سروتونين، اندورفين و اكسي توسين نقش دارند كه بر روي خلق و خو، حافظه، يادگيري، تمركز، تصميم‌گيري و احساسات مثبت تأثير مي‌گذارند.

مطالب مشابه از ذهن آموز:
دیدگاهی بگذارید