تورم چیست؟

تورم یعنی افزایش بی تناسب مقدار پول رایج در یک کشور، یا افزایش بی تناسب اعتبارات بازرگانی.

مردم عادی، تجارتخانه ها و شرکت های بازرگانی همه خریداران کالا و خدمات هستند.

تورم هنگامی پیش می آید که مردم پول را زودتر از تولید کالا خرج می کنند، یعنی عرضه ی پول در بازار بمراتب بیشتر است تا عرضه ی کالا. بنابراین چون قیمت کالاها بالا می رود، قدرت خرید پول کم می شود.

تورم پدیده ای است که هر چقدر هم که علل پیدایش آن را بشناسیم، قادر نخواهیم بود مانع رخ دادنش بشویم.

گاهی دولت را به علت خریدهای زیادش ملامت می کنند که با این عمل خود تورم ایجاد می کند. همین گونه مخارج بی رویه ی خانواده ها نیز عامل تورم است. حوادث ناشی از جنگ ها هم همین طور.

پس، بر اثر تورم، توان خرید پول کشور ضعیف می شود و مثلا با یک دلار امروز کالای کمتری در مقایسه با روزهای گذشته به دست می آید. در نتیجه مردم یورش می آورند که تا کالا گران تر نشده است، پول خود را به کالا تبدیل کنند.

بنابراین تقاضا اوج می گیرد؛ یعنی همه می خواهند پول خود را در تهیه ی فراورده ها، ماشین آلات، ملک، کارخانه و دیگر چیزها به مصرف برسانند.

نتیجه ی دیگری که بر این جریان مرتبط می شود این است که نیاز روزافزونی به کارگر احساس می گردد.

حجم درآمد مردم نیز بالا می رود. بازرگانان هم که در فروش کالاهای خود رونقی می بینند، برای توسعه ی کار خود به وام گرفتن از بانک ها روی می آورند.

کسانی از تورم زیان می بینند که پول خود را ذخیره می کنند(و همین طور کسانی که پولشان را به دیگران وام داده اند). کارمندانی که حقوق ثابت دارند و بازنشستگان نیز در شمار زیان برانند.

دولت هایی که تصمیم می گیرند تورم پول را مهار کنند، نخست در جستجوی یافتن علل آن برمی آیند. اگر به تشخیص درست برسند، کار سامان می گیرد، وگرنه مشکلی حل نخواهد شد.

منبع: کتاب به من بگو چرا | جلد دهم

مطالب مشابه از ذهن آموز:
دیدگاهی بگذارید