ویروس جدید زیکا چیست؟

اخیرا پژوهشگران در مورد شیوع ویروسی به نام زیکا هشدار داده‌اند. این ویروس اولین بار در سال 2016 باعث یک وضعیت اضطراری پزشکی در دنیا شد و حالا احتمال دارد با یک جهش همراه شده و مردم را درگیر کند.

زمانی که در سال 2016 این ویروس بین انسان ها شیوع پیدا کرد، هزاران نوزاد پس از ابتلای مادرانشان در دوران بارداری دچار آسیب مغزی شدند.

Spain reports first known European case of Zika-infected pregnant woman | Zika virus | The Guardian

قبل از آن برای اولین بار در سال 1947 در بدن یک میمون در اوگاندا شناسایی شده بود.

نتایج پژوهش آزمایشگاهی که در مجله سل ریپورتس (Cell Reports) شرح داده شده، نشان می‌دهد این ویروس می‌تواند به راحتی تغییر کند و تبدیل به انواع جدیدی شود.

دانشمندان می‌گویند این انواع جدید ممکن است در انتقال ویروس حتی در کشورهایی که به دلیل شیوع قبلی زیکا دارای مصونیت شده‌اند، مؤثر باشند.

ویروس زیکا از پشه به انسان منتقل میشود اما باید مراقب کسانی که آلوده به این ویروس شده اند بود و از طریق تماس جنسی هم انتقال می یابد.

انتشار این ویروس تا پیش از سال ۲۰۰۷ به آفریقا و آسیای جنوب شرقی محدود بود و چندان مورد توجه قرار نمی‌گرفت. اما از سال ۲۰۱۴ به جزیره ایستر و کشور شیلی هم گسترش یافت. و در سال ۲۰۱۵ به برزیل هم راه یافت.

درسال 2016 در امریکا هم موارد معدودی از آن گزارش شد.

اکنون این ویروس در آمریکای جنوبی به شدت شیوع یافته‌ رو به گسترش است. اما در بین همه کشورها برزیل از نظر شیوع، بدترین وضعیت را دارد.

واکسن و درمان زیکا

در حال حاضر هیچ واکسن یا درمانی برای ویروس زیکا در دست نیست. تنها روش برای پیشگیری از عفونت، پرهیز از گزیده شدن به‌وسیله پشه‌ها است. پیشگیری عبارت است از کاهش پشه گزیدگی در نواحی که این بیماری شایع است.

این تلاش‌ها عبارتند از استفاده از مواد دفع حشرات، پوشاندن بدن با لباس، پشه بند، از بین بردن آب‌های راکد زیرا این آب‌ها مکان تولید مثل پشه‌ها هستند.

مقامات بهداشت برزیل در سال ۲۰۱۵ پیشنهاد کردند که زوجین بهتر است به دلیل شیوع بالای این بیماری، بارداری را به تعویق بیندازند و توصیه می‌شود زنان باردار به نواحی که این بیماری شیوع دارد سفر نکنند.

مشکل این بیماری این است که فقط ۲۰ درصد از افراد، علائم آلوده شدن به این ویروس را نشان می‌دهند. به همین دلیل، بسیاری از موارد ابتلا به این ویروس تشخیص داده نمی‌شوند و در نتیجه دشوار می‌شود ابعاد واقعی آلودگی به آن را مشخص کرد.

بنا به گزارش «مرکز کنترل و پیشگیری بیماری» در آمریکا موسوم به CDC، رایج‌ترین علائم ابتلا به این ویروس تب، جوش‌های خارش‌دار، درد مفاصل، و التهاب چشم‌ها است.

زیکا در ایران

تا این لحظه فقط یک مورد از ابتلا به زیکا در ایران گزارش شده است که بلافاصله اقدام‌های لازم برای کنترل این عامل توسط مسئولان وزارت بهداشت صورت گرفته و مورد دیگری در باره این بیماری و پشه ناقل آن گزارش نشده‌است.

زیکا برای اکثر مردم مشکل شدیدی ایجاد نمیکند و خیلی کم به بستری شدن در بیمارستان نیاز پیدا میکنند و تعداد کمی از مردم در اثر زیکا جان خود را از دست می‌دهند. اما برای جنین بسیار خطرناک است و اگر مادران باردار دچار این بیماری شوند فرزندشان دچار آسیب مغزی میشود.

دانشمندان کار بر روی واکسن زیکا را به ویژه برای محافظت از زنان باردار آغاز کرده‌اند.

مطالب مشابه از ذهن آموز:
دیدگاهی بگذارید