بزرگترین جانور دنیا کدام است؟
در دورانهای ماقبل تاریخ موجودات عظیم الجثه ای روی زمین و در دریاها زندگی می کرده اند که از جانوران امروزی خیلی بزرگتر بوده اند. امروزه بزرگترین موجودات، نهنگ ها یا وال ها که قسمت زیر شکم آنها به رنگ آبی روشن دیده می شود می باشند. طول آنها ممکن است به 30 متر و وزنشان به 125 تن برسد. و جالب تر اینکه یک سوم طول بدن این جانوران را سر آنها تشکیل می دهد.
نکته جالب تر در مورد نهنگ ها غیر از وزن و اندازه شان، این است که این جانوران مانند سایر پستانداران خونگرم آبی (مانند دلفین ها و گرازهای آبی) جزو پستانداران به حساب می آیند. تشابه زیادی که در ساختمان بدن آنها با اجدادشان وجود دارد، مدعی این امر است. پوست و گوشت باله نهنگ ها روی استخوانهای بدنشان و دست های پنج انگشتی آنها را پوشانده است. بعضی از نهنگ ها، دارای پاهای عقبی استخوانی هستند که در گوشت بدنشان فرو رفته است.
نهنگ مانند سایر پستانداران بچه های خود را شیر می دهد و آنها را زنده به دنیا می آورد. بچه ها برای مدتی بعد از تولد همراه مادرشان می باشند.
نهنگ ها دستگاه تنفسی آبششی ندارند و از طریق شش ها تنفس می کنند. آنها با کمک دمهای افقی خود قادر هستند به آسانی برای تنفس از آب بیرون آیند. اندامهای داخلی بدن حیوان، اسکلت، سیستم گردش خون و مغز آنها با ماهی ها کاملا” متفاوت است.
نهنگ های کوچک، ضمن رشد تدریجی، خود را با زندگی در آب تطبیق می دهند؛ و همزمان تغییرات زیادی در وضعیت بدنی حیوان بوجود می آید، از آن جمله رشد لایه چربی زیر پوست است. چون پستانداران خونگرم هستند، لذا بایستی بتوانند درجه ی حرارت بدن خود را در حد معین نگاه دارند. این کار را با لایه بافت پوششی فیبر مانندی که پر از چربی است انجام می دهند. در نهنگ های خیلی بزرگ ضخامت این لایه ممکن است به 35 تا 50 سانتیمتر برسد.
در بالای سر نهنگ ها یک تا دو حفره تنفسی توخالی وجود دارد که عمل تنفس را برای آنها در سطح آب آسان می کند. این سوراخهای تنفسی در زیر آب بوسیله ی دریچه های کوچکی بسته شده و در نتیجه راه های عبور هوا از طریق دهان مسدود و خطر وارد شدن آب به شش ها از بین می رود و به این ترتیب نهنگ ها می توانند به مدت 3 ربع ساعت در زیر آب باقی بمانند!
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 8