جواهر چیست؟
جواهر همیشه در نظر انسان جسمی باشکوه بوده است، در مدت هزاران سال جواهرات را برای زیبایی یا دعا و طلسم که مردم را از چشم بد و امراض مختلف محافظت کند به کار می برده اند. در مورد بعضی از جواهرات مردم معتقد بودند که می توانند به صاحب خود قدرتی ببخشند که آینده را پیشگویی نماید. در مورد برخی دیگر از جواهرات معتقد بودند که به آنها می توانند تشخیص بدهند آیا شخصی گناهکار است یا بی گناه.
جواهرات به واسطه ی رنگ آنها از یکدیگر متمایز می شدند. اسم یاقوت به جواهرات قرمز رنگ اطلاق می شد. تمام سنگهای سبز را زمرد می نامیدند و همه جواهرات آبی به اسم فیروزه خوانده می شدند.
بعدها کشف شد که بعضی از جواهرات از سایرین سخت ترند و تحمل بیشتری دارند. بنابراین به این نتیجه رسیدند که نه فقط ارزش جواهر به رنگ، درخشش و کمیابی آنست، بلکه بستگی به سختی آنهم دارد. به عنوان مثال، الماس، امروزه گرانبهاترین جواهر به حساب آورده می شود. زیرا، علاوه بر زیبایی و درخشش آن، از همه سنگها سخت تر می باشد.
همه ی جواهرات به نام سنگهای گرانبها نامیده می شوند. ولی اگر بخواهیم دقیق تر بگوییم کلمه ی قیمتی در مورد چهار نوع از گرانبهاترین این سنگها به کار برده می شود: که عبارتند از الماس، یاقوت، زمرد و سفیر (یاقوت کبود). سایر سنگهای این طبقه به نام سنگهای نیمه قیمتی معروف هستند. که شامل اوپال، آمتیست، توپاز می باشد. بسیاری از سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی نسبت نزدیکی با هم دارند و از یک خانواده محسوب می شوند.
الماس، گرانبهاترین جواهرات، که ساده ترین آنان نیز می باشد، فقط از یک عنصر تشکیل شده است یعنی کربن خالص، انواع یاقوت و یاقوت کبود عبارت از موادی هستند به اسم کروندام . یاقوت ها، به علت مقدار کمی آهن که در کروندام وجود دارد به رنگ قرمز درآمده اند و وجود اکسیدهای مختلف در یاقوت آبی به رنگ آبی درخشان و یا مخمل آبی درآورده است.
تعداد زیادی از زیباترین جواهرات از ترکیب ماده ای به اسم سیلیکات ساخته شده اند توپازو کهربا اعضای گروه سیلیکات می باشند. لعل و یشم سبز هم سیلیکات هستند. بعضی از جواهرات کم ارزشتر، به خانواده کوارتز تعلق دارند، که سیلیکات خالص می باشد.
آمتیست یکی از اینهاست. اوپال سیلیکاتی است که شامل 5 تا 10 درصد آب می باشد. اوپال، یکی از چند سنگ گرانبهایست که مردم فرض می کردند، هر کسی صاحب آن باشد چشم زخم نمی بیند و حتی امروزه، خیلی ها در به کار بردن اوپال به همین علت خرافی اصرار دارند. امروزه، علم شروع کرده است به ساختن سنگهای گرانبهای مصنوعی همچون الماس، زمرد، یاقوت و یاقوت کبود. ولی باید دانست، اینگونه سنگها تقلید سنگهای طبیعی نیست و برعکس عینا” مثل خود سنگهای طبیعی هستند، تنها فرقی که سنگهای اصلی با مصنوعی دارند آن است که آنها در آزمایشگاه درست شده اند!
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 7