در مورد شیرهای گیاهی چه میدانید؟
دانستنی های روز
در سال های اخیر نوع جدید از شیر محبوب شده است که به شیرهای گیاهی موسوم است. تولید شیر از بادام ، سویا ، نخود و…
به نظر میرسد ایده جدیدی است اما اینطور نیست، مثلا تولید شیر بادام به هزار سال پیش برمیگردد.
در متون طبی قرون وسطی در اروپا آمده است که استفاده از آن را برای درمان سرفه یا تنگینفس توصیه میشده است.
همچنین در خاورمیانه و مصر شیر بادام محبوب بوده است.
شیر بادام علاوه بر اینکه جانشین غیرلبنی محبوبی بهجای شیر است، اثرات قابلتوجه زیستمحیطی هم دارد.
همانند شیر بادام، شیر سویا هم پیشینهای چند صدساله دارد.
از شیر سویا که با خیساندن و آسیاب کردن دانههای سویا و سپس جوشاندن و از صافی گذراندن آن تهیه میشود، برای اولین بار بر روی یک لوح سنگی بازمانده از قرن اول تا سوم در چین نام برده شده است.
باور عموم این است که شیر سویا اگر ملایم گرم شود، نسبت به شیر گاو آسانهضمتر است و به همین دلیل در قرن هجدهم خوراک محبوب در چین بوده است. تولید انبوه شیر سویا برای اولین بار در سال ۱۹۱۰ شروع شد، زمانی که اولین کارخانهٔ تولید شیر سویا در پاریس آغاز به کار کرد.
شیر بادام قدمتی طولانی دارد اما شیر جو نسبت به آن محصول جدیدتری است.
هر چند این محصول حدود ۳۰ سال است تولید میشود، اما اکنون در بریتانیا از شیر بادام جلو زده و محبوبترین شیر غیرلبنی شده است.
شیر نخود از لپهٔ نخود زرد که در جنوب اروپا، شمال آفریقا و آسیا میروید تهیه میشود. برخلاف شیرهای گیاهی دیگر، نخودها در آب خیسانده نمیشوند تا از آنها نوشیدنی تهیه شود درعوض آسیاب میشوند و آرد آنها فرآوری میشود تا پروتئین آن از فیبر و نشاسته جدا شود.
پروتئین پس از تصفیه با آب و مواد دیگری ترکیب میشود. محصول نهایی نوشیدنی سرشار از پروتئین و کلسیم است که برای تولید آن مقدار کمتری آب مصرف میشود.
شیر سیب زمینی هم قرار است به زودی وارد بازار شود.
در سال های اخیر شیرهای گیاهی طرفداران زیادی پیدا کرده اند، بسیاری از افرادی که معده شان با شیر گاو سازگار نیست میتوانند از این نوع شیرها استفاده کنند.