آنتی بیوتیک ها چیستند؟

آنتی بیوتیک ها موادی شیمیایی اند.
وقتی که این مواد وارد بدن می شوند، برخی از جُرثومه ها را نابود و یا رشدشان را متوقف می سازند. جرثومه به موجودات ریز «بیماری زا» می گویند.
در حقیقت آنتی بیوتیک ها وارد بدن می شوند تا ما را در برابر بیماری، یاری دهند. در سال 1942 بود که برای نخستین بار نام آنتی بیوتیک بر این گونه داروها، نهاده شد. آنتی بیوتیک از دو کلمه ی یونانی گرفته شده است به معنای «ضد» «زندگی»؛ چرا که آنتی بیوتیک ها بر ضد زندگی جرثومه ها بپا می خیزند.
بسیاری از آنتی بیوتیک ها را از میکروب ها می سازند. میکروب به موجودات زنده و ریزی می گویند، مانند باکتری و زنگ (یا کفک).
چرا از میکروب ها برای ساختن آنتی بیوتیک ها استفاده می کنند؟ زیرا آنها قادرند نوعی مواد شیمیایی ببار آورند که جنگ افزاری علیه خود میکروب ها باشد.
در حقیقت بشر با کشف آنتی بیوتیک ها توانسته است از جنگی که در طبیعت میان میکروب ها درگیر است، به سود خویشتن بهره برداری کند.
میکروب ها برای زنده ماندن در تلاش و مبارزه ی دایم بسر می برند و درگیراگیر این مبارزه، انواعی از مواد شیمیایی را در اندام خود تولید می کنند.دانشمندان با مطالعه در این مواد، به بسیاری از داروهای «جُرثومه کُش» دست یافته اند.
امروزه می توان این مواد را در آزمایشگاه ها _ آن هم به مقدار فراوان _ تولید و بدین گونه انواع آنتی بیوتیک ها را به مردم عرضه کرد.
چگونه آنتی بیوتیک بیماری را بهبود می بخشد؟ چگونه هر آنتی بیوتیکی درست به همان نقطه ای از بدن هدایت می شود که لازم است با بیماری در آنجا مبارزه کند؟
آری، این خود از شگفتی هایی است که هنوز دانش پاسخ آن را نیافته است. اما علت اینکه چرا آنتی بیوتیک از گسترش جُرثومه جلوگیری می کند، به عقیده ی برخی از دانشمندان این است که آنتی بیوتیک سبب نرسیدن اکسیژن به جرثومه می شود. در این صورت، چون اکسیژن به آن نمی رسد، خودبخود قادر به تکثیر و افزوده شدن نخواهد بود.
بعضی دیگر معتقدند که آنتی بیوتیک ها مانع تغذیه ی جرثومه از بدن بیمار می شود، و در نتیجه بر اثر گرسنگی می میرد.
باز عده ای دیگر معتقدند که چون جرثومه ها بجای بدن انسان، اشتباها” از آنتی بیوتیک ها تغذیه می کنند، در نتیجه مسموم می شوند و از بین می روند.
چنین می نماید که آنتی بیوتیک ها به شیوه های گوناگونی عمل می کنند. یک آنتی بیوتیک ممکن است بر جرثومه های مختلف به گونه های متفاوتی تأثیر داشته باشد؛ یعنی ممکن است در یک جا آن را بکشد و در جای دیگر فقط ضعیفش کند تا به بدن فرصت یک دفاع طبیعی و غلبه بر بیماری را بدهد.
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 5