لکنت زبان

اکثر الکنها هیچ گونه ناهنجاری کارکردی یا اندامی ندارند: آنها فقط زودرنج، حساس، کم رو و شکاک هستند و به دنبال ضربه ای روانی _ عصبی (وحشت، ترس، تهدید، اهانت) در گفتارشان اختلال ایجاد شده است. احساس حقارتی واقعی یا خیالی، افسردگی ناشی از مصیبت های تکان دهنده و پاره ای از زیاده روی های متداول در دوران بلوغ موجب بروز لکنت می شود. وانگهی بسیاری از الکنها در بعضی لحظات یا شرایط بی اختیار سهولت و روانی گفتار خود را باز می یابند.

اما فرد الکن می تواند با نیروی اراده اش، از مشکل خود رهایی یابد. نخستین مرحله، تنظیم حالت جسمانی و تقویت دستگاه عصبی است. ورزش یا نرمش های جسمانی مرتب، تغذیه سالم و متعادل و خواب کافی بیشتر اوقات به درمان سودمندی می انجامد.

در مرحله ی دوم، باید به طور مداوم و با پشتکار به تمرین های خود تلقینی بپردازد؛ در اتاقی تاریک بنشیند یا دراز بکشید، عضله ها شل و رها، نگاه متوجه نور ضعیفی باشد که در عین حال موجب خستگی یا تحریک چشمها نشود، و در ذهن خودآگاهش یکی از این عبارتها را تکرار کند:

_ من در برابر همه، بدون کوچکترین احساس ضعف، صحبت می کنم.

_ من از تمام توانایی های لازم برای بیانی روان و شفاف برخوردارم.

_ من با اعتماد به نفس و براحتی حرف می زنم.

_ واژه ها را شمرده و روشن تلفظ می کنم.

_ صداها و آواها را روزبروز قاطعانه و نیرومندانه تر به زبان می آورم.

_ قدرت بیانم پیوسته رو به بهبود است.

_ به همان راحتی که متنی را می خوانم، می توانم صحبت کنم.

_ در مقابل هر شخصیتی، از تعادل و آرامشی پایدار برخوردارم.

برای هر جلسه که ممکن است سی دقیقه یا بیشتر طول بکشد، یک عبارت کافی است. عبارت تلقینی برگزیده را نباید بدون فکر تکرار کنیم، شایسته است تصویری از خود را مجسم کنیم که در شرایط و وضعیت های گوناگون زندگی، با غریبه و آشنا براحتی، درستی و با اعتماد به نفس صحبت می کنیم.

همه تمرین هایی که در این فصل ارائه شد، عالی هستند. تمرین های تنفسی همچنین کمک می کنند تا حساسیت پذیری بر طرف شود.

نیروی اراده، خلاف آنچه گاهی گفته شده، مغایرتی با خود تلقینی ندارد. به عکس می تواند مؤثر هم باشد، بویژه برای آنکه بتوانیم هر روز خود را ملزم به انجام این تمرین آرام کنیم. همچنین برای ایجاد پشتکار ضروری است. کسی که درمان از راه خودتلقینی را پیش می گیرد و با عزمی راسخ طالب نتیجه ای عینی و واقعی است به مراتب سریع تر از کسی که فقط متأثر از خواستی مبهم است، به نتایج مطلوب تری می رسد.

تا اینجا، جوشش همین اشتیاق پرشور به داشتن اعتماد به نفس به تنهایی، خود تلقینی بسیار سودمندی به شمار می آید.

منبع: کتاب آموزش گفتار – تالیف: پل ژاگو

پاسخی بدهید