تاریخچه سیرک
چگونه سیرک پیدا شد؟
سیرک همیشه محبوبیت جهانی ویژه ای داشته است. درباره ی آن بقدری داستان ها و افسانه ها از دوران قدیم به یادگار مانده که مشکل می نماید بگوییم که زمانی بوده و در آن سیرکی وجود نداشته باشد.
البته در ابتدا با آنچه که امروز ما آن را «سیرک» می خوانیم، بسیار تفاوت داشته است.
در روم باستان، سیرک در میدان بسیار وسیعی به نام «سیرکوس ماکسیموس» یعنی بزرگترین سیرک، برگزار می شد.
در آن زمان مهمترین بازی سیرک مسابقه ی ارّابه رانی بود. در میان هر دور مسابقه، بندبازان، آکروبات هاو یا سوارکارانی هم بودند که وارد صحنه می شدند و مردم را سرگرم می کردند.
سیرک های امروزی دنباله ی همان سیرک های دوره گردی هستند که در اوایل قرن 18 در انگلستان پدید آمدند.
در آن زمان گروه هایی از بندبازان و شعبده بازان، با کالسکه، از شهری به شهر دیگر راه می افتادند و از این کالسکه ها، به عنوان اطاقک های تعویض لباس، استفاده می کردند.
این سیرک ها در دهکده های سرسبز، در محل نمایشگاهها یا در بازارهای محلی صحنه آرایی می کردند. کسی برای ورودیه پولی پرداخت نمی کرد. ولی در پایان برنامه، مدیر سیرک با کلاهی میان جمعیت دور می زد و تا می توانست پول از آنان جمع آوری می کرد.
نخستین سیرک را در آمریکا «ریکِتس» در فیلادلفیا و نیویورک سیتی در اواخر قرن 18 نمایش داد.
این سیرک بسیار کوچک ولی در ضمن بسیار مورد توجه عموم بود. حتی رئیس جمهور امریکا جورج واشنگتن نیز در برخی برنامه های آن شرکت کرد.
در نیمه ی اول قرن 19 در آمریکا سیرک های بسیاری پدید آمدند. آنها پیوسته در کالسکه ها به همه جا در آن کشور، مسافرت می کردند و نمایش های خود را فقط در روز انجام می دادند، زیرا وسیله ای برای روشنایی در شب نداشتند.
در آن روزها برای تشکیل یک سیرک هفت نفر با نه اسب کافی بود. این دسته یک طبل زن قره نی چی و یک نوازنده ی سازدستی را هم شامل می شد.
در حدود 1860 کم کم سیرک ها به شکل امروزی خود در آمدند. آنها رفته رفته از چادر استفاده کردند. برای نمایش های شبانه شمع های بزرگی را گرداگرد ستون چادر، روشن می کردند. تعداد حیوانات و افراد بازی کن نیز رو به افزایش نهاد.
در ضمن سرگرمی های جدیدی هم بر بازی های سیرک افزوده گردید. با پیدا شدن شخصی به نام بارنِم، بازیگر امریکایی که سیرک خود را با راه آهن به نقاط مختلف آن کشور می برد، بزرگترین نمایش های سیرکی در جهان پدید آمد.
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 2