چرا برخی در خواب راه میروند؟
چرا برخی خوابروند هستند؟
خوابروندی یعنی راه روی کردن در حالت خواب.
البته بسیار کم دیده می شود که کسی در حال خواب، راه روی کند.
هر چند که خواب روندی یکی از رفتارهای عجیب بشر است، ولی با این وصف هیچ چیز اسرارآمیزی دربر ندارد.
برای آنکه به علت این حالت پی ببرید نخست به کیفیت خواب توجه کنید. ما به خوابیدن نیازمندیم؛ زیرا که اعضا و عضلات خسته ی ما طالب استراحت هستند تا نیرویی تازه برای ادامه ی زندگی پیدا کنند.
اگرچه هنوز برای اینکه چرا و چگونه انسان به خواب می رود بیان علمی دقیقی یافت نشده است، ولی ما این را بخوبی دریافته ایم که در مغز، یک «مرکز خواب» وجود دارد؛ مرکزی که خوابمان را تنظیم می کند. یعنی به خواب رفتن و از خواب برخاستن ما در سایه ی فعالیت این نقطه از مغز، تنظیم می گردد.
لابد می خواهید بدانید که این مرکز، خود از کجا مهار یا هدایت می شود؟
_ به وسیله ی خون.
آری، بر اثر فعالیت روزانه، مواد مخصوصی وارد خون ما می شوند که یکی از آنها کلسیم است.
با ورود کلسیم در خون، مرکز خواب تحریک می شود.
البته این مرکز پیشاپیش بر اثر برخی مواد ویژه ی دیگر، «حساسیت» لازم را یافته است که سپس در برابر کلسیم از خود واکنش بروز می دهد.
چون مرکز خواب فعال می شود دو کار انجام می دهد:
اول آنکه بخشی از مغز را تعطیل می کند. در آن صورت، ما دیگر اراده ی انجام کاری نمی کنیم، و همین طور ما هوشیاری خود را نیز از دست داده ایم.
این حالت را می توان خواب مغز نامید.
دوم آنکه ریشه ی برخی از اعصاب را که از مغز برآمده اند، از کار می اندازد. در آن صورت، اعضای بدنمان نیز در پوشش خواب فرو می روند و از فعالیت باز می ایستند.
این حالت را نیز می توان خواب بدن نامید.
معمولا” این دو واکنش _ خواب مغز و خواب بدن _ به همدیگر پیوسته اند؛ یعنی همزمان با هم روی می دهند. ولی گاهی می شود که تحت شرایطی آن دو از هم فاصله می گیرند؛ یعنی در حالی که مغز به خواب رفته، بدن هنوز بیدار است.
چنین حالتی برای کسی پیش می آید که دستگاه اعصاب وی به گونه ی طبیعی کار نمی کند. آنگاه مشاهده می کنیم که وی پا از رختخواب بیرون می نهد و در حالی که مغزش همچنان خواب است، راه روی می کند.
خلاصه، چون همزمانی «خواب مغز» و «خواب بدن» از میان برود پدیده ی خواب روندی (یعنی راه رفتن در خواب) روی می دهد.
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 5