آلومینیوم چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

آلومینیم فلزی است نقره ای رنگ، براق که فقط در حدود یک سوم آهن وزن دارد. از این فلز می توان سیم های خیلی ظریف و باریکی که از مو هم نازکتر باشد تهیه نمود، و یا آنرا بصورت ورقه هایی در آورد که به نازکی کاغذ باشد.
شما حتما” تعجب خواهید کرد که بدانید آلومینیم جزو فراوان ترین فلزات در جهان می باشد. زیرا تقریبا” هشت درصد پوسته زمین را آلومینیم تشکیل داده است.
لیکن آلومینیم هرگز بصورت آزاد در طبیعت یافت نمی شود. این فلز با مواد مختلفی که قسمت عمده ای از سنگها و خاکها را تشکیل می دهند ترکیب شده است. آیا می دانستید که یاقوت کبود، یاقوت، لعل و سایر سنگهای زیبای قیمتی نوعی از ترکیبات آلومینیم هستند؟
در گذشته، جدا کردن فلز آلومینیم از سایر مواد به نحوی که هزینه ی کمی دربر داشته باشد، خود مسئله ای بود. در سال 1886 میلادی شیمیست 22 ساله ای بنام «چارلز مارتین هال» طریقه ای کشف کرد تا بتوان این فلز را ارزان و به مقادیر زیاد تهیه نمود.
در کریولیت مذاب، که ترکیبی از آلومینیم و سدیم با فلورین می باشد، مقدار کمی اکسید آلومینیم حل نمود. سپس مخلوط را در ظرف کربنی قرار داده و از آن جریان برق مستقیم عبور داد.
پس از حدود دو ساعت، دانه های کوچک آلومینیم در ته ظرف دیده شد. هنوز برای تولید آلومینیم در جهان از این روش کلی استفاده می کنند.
کریولیت را تنها در بعضی جاها می توان پیدا نمود ولی در صورتیکه نوع معدنی آن در دسترس نباشد، تهیه مصنوعی آن امکان پذیر است. «بوکسیت» یا اکسید ناخالص آلومینیم در کشورهای زیادی یافت می شود لیکن برای تهیه فلز از آن، بایستی قبلا” تصفیه شود.
آلومینیم تقریبا” یکی از فلزات کاملی است که برای تهیه ظروف و وسایل آشپزخانه بکار می رود زیرا هم هادی خوبی برای گرما بوده و هم به آسانی و راحتی پاک و براق می شود. بعلاوه برای ساختن موتورهای اتومبیل،هواپیما و قطار نیز موارد استعمال دارد.
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 1