آیا می توان کسی را به زور هیپنوتیزم کرد؟

هیپنوتیزم برای بسیاری از مردم سرگرمی جالبی است.

کسی که هیپنوتیزم شده کارهایی انجام می دهد که برای ما بسیار شگفت آور است. در بعضی از مقالات خوانده ایم که حتی دکترها نیز برای درمان بیماران خود، گاهی از هیپنوتیزم استفاده می کنند.

چون کسی هیپنوتیزم می شود معنایش آن نیست که بکلی هوش خود را از دست می دهد. بلکه قسمتی از ذهن او که ناخودآگاه نامیده می شود، کاملا” بیدار است.

گاهی هیپنوتیزم شده کارهای دشواری انجام می دهد که در حالت عادی قادر به آنها نمی باشد. این بدان علت است که در حال هیپنوتیزم تمام نیروی خود را متمرکز روی همان کاری می کند که از او خواسته اند.

برای هیپنوتیزم کردن کسی نخست او خود باید مایل باشد و با هیپنوتیزم کننده کاملا” همکاری کند. سپس در حالی که خود را رها کرده، هیپنوتیزم کننده با تلقین های پیاپی او را خسته می کند و با تلقین نیز چشمانش را می بندد. آنگاه دوباره به کمک تلقین از او می خواهد که توجه خود را به دنیای خارج متمرکز سازد. در ضمن او را از راه تلقین به خواب هم فرو می برد. در این حال ناخودآگاه او بکار می افتد.

از صحنه های بسیار جالبی که ما در مورد شخص هیپنوتیزم شده می بینیم، حرف شنوایی اوست. یعنی هرچه که هیپنوتیزم کننده به او می گوید به آسانی می پذیرد. بر اثر تلقین، او کارهای عجیبی انجام می دهد، البته کارهایی که باید در حال عادی مورد قبول او باشد. به گفته ی دیگر، اگر هیپنوتیزم شده چیزی را قبول نداشته باشد نمی توان با هیپنوتیزم او را وادار به انجام آن نمود.

اثر هیپنوتیزم پس از تمام شدن عمل هیپنوتیزم نیز ممکن است باقی بماند. برای مثال، اگر از هیپنوتیزم شده بخواهند که در فلان روز، فصلی از فلان کتاب را بخواند، او این کار را در حال عادی بدون آنکه متوجه دلیلش هم باشد، انجام خواهد داد.

آیا می توان کسی را به زور هیپنوتیزم کرد؟ آیا می توان کسی را غافلگیرانه هیپنوتیزم نمود؟

پاسخ به این سؤالها منفی است، زیرا ما گفتیم شخصی که می خواهد هیپنوتیزم شود باید با هیپنوتیزم کننده همکاری داشته باشد. اما گاهی شخصی واقعا” مایل است که هیپنوتیزم شود ولی بصورت ظاهر از آن امتناع می ورزد، چنین شخصی هیپنوتیزم می شود و آنگاه ما می پنداریم که او را برخلاف تمایلش هیپنوتیزم کرده اند.

منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 3

پاسخی بدهید