انرژی چیست؟
یکی از بزرگترین قدمهای بشر برای پیشرفت و ترقی تولید انرژی از اتم است. آلبرت اینشتین نخستین کسی بود که تئوریی بوجود آورد که به موجب آن ماده را از حیث انرژی آن اندازه گرفت. به عبارت دیگر وی نشان داد که ماده می تواند تبدیل به انرژی شود. این موضوع دید ما را به دنیای فیزیکی بکلی عوض کرد. ماده مقام دوم و انرژی مهمترین مقام را در دنیای فیزیکی بدست آورد.
انرژی چیست؟
انرژی عبارت از قدرت انجام کار است. انرژی چیزیست که در پس نیرویی واقع شده و اساسا” نیروها را بوجود می آورد. بهتر است این موضوع را با نگاهی به اتومبیل توضیح دهیم.
برای اینکه موتور کار کند، نیرویی بایستی بکار برده شود. ضمنا” چیزی باید این نیرو را فراهم نماید. این چیز همان انرژی است. ولی انرژی از کجا می آید؟ انرژی از سوخت گرفته می شود، برای تحصیل آن بنزین را در سیلندرها می سوزانند. بوسیله ی همین انرژی است که نیرویی بکار می افتد و بوسیله ی آن چرخ و دنده های اتومبیل به حرکت درمی آید. نتیجه این است که موتور کار می نماید و انرژی است که این امکان را فراهم نموده است.
دو نوع انرژی وجود دارد، انرژی پتانسیل و انرژی کینه تیک. نخست به تشریح انرژی پتانسیل می پردازیم. در مورد بنزین، مولکول ها توسط نیروی الکتریک بهم چسبیده اند. انرژی در این مولکولها به صورت انرژی پتانسیل ذخیره شده است. وقتی بنزین محترق می گردد، انرژی پتانسیل مصرف می گردد.
مثال دیگر از انرژی پتانسیل وزنهی معلق می باشد.در این وزنه انرژی پتانسیل ذخیره شده است و با انداختن آن انرژی آزاد می گردد. آب در بالای آبشار یا در پشت یک سد نیز دارای انرژی پتانسیل می باشد.
حالا فرض کنیم این وزنه سقوط نماید، یا آب از بالای آبشار به پایین بریزد، همین امر که وزنه یا آب با سرعت معینی حرکت می کنند که کاری را انجام دهند انرژی که در این حرکت مصرف می شود، به نام انرژی کینه تیک نامیده می شود. در معنی، انرژی مزبور از وزن جسم متحرک و سرعت آن بوجود می آید. همین که جسم سقوط نماید، انرژی پتانسیل خود را از دست می دهد و انرژی کینه تیک بدست می آورد. ولی مقدار بدست آمده درست به اندازه ی مقدار از بین رفته می باشد.
در واقع ، مقدار مجموع انرژی موجود در جهان همیشه یکسان است. انرژی را نمی توان تولید کرد یا از بین برد، فقط کاری که می کنیم، این است که انرژی را از یک صورت به صورت دیگر تبدیل می کنیم. مثلا” با ریزش آب یا احتراق ذغال یا شکافتن اتم انرژی نهفته در درون آنها را تبدیل به نیروی محرکه می کنیم.
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 7