آیا می دانید مخملک چیست؟
مخملک بیماریی است که بر پرده های لَزِجابیِ (مخاطی) بینی و گلو یورش می آورد. معمولا” سرخیی نیز بر پوست بدن می گستراند.
عامل چنین عفونتی نوعی باکتری از گروه سترِپتوکوک است. گرچه دیگر مخملک را یک بیماری جدی نمی پنداریم، ولی ممکن است از پی آن برخی بیماری های مهم بدن پیدا شوند. «تب روماتیسمی» و «کلیه خست» از بدترین آنهاست.
مخملک در فصل زمستان روی می دهد. نیمی از مبتلایان آن کودکان سه تا هشت ساله اند، و 90 درصد هم در افراد زیر 15 سال مشاهده شده است. یک بار ابتلا به این بیماری در انسان ایمنی دایم ایجاد می کند؛ یعنی تا آخر عمر دیگر بدان مبتلا نخواهد شد.
بسیاری از افراد با آنکه جرثومه این بیماری را در بینی یا گلوی خود دارند، ولی خود بیمار نمی شوند. در عوض، اینان از راه سرفه یا بیرون انداختن آب بینی، عامل انتقال باکتریها به دیگران هستند.
دو یا پنج روز پس از ابتلا به این بیماری، تب، چایمان و استفراغ به سراغ انسان می آید؛ گلو متورم، قرمز و پوشیده از لکه های سفید می شود که سخت دردناک است؛ زبان نیز قرمز و با برآمدگی های ریزی نقطه چین می شود.
پس از ظهور این نشانه ها، در روز بعد نقطه های ریزی به رنگ قرمز کمرنگ بر سطح بدن، از جمله بازوها و رانها، نمایان شده، رو به گسترش می نهند.
آیا می دانید این دانه ها چیستند؟
آنها پدیده ی زهرابه ای در بدن اند. «زهرابه» در اینجا یعنی یک ماده ی سمی که از باکتریها ترشح می شود؛ بر روی رگهای نازک پوست اثر می گذارد و آنها را اندکی بزرگ می کند.
پس از گذشت 7 یا 8 روز لکه های سرخ از بین می روند، تب کاهش می یابد و گلو سبک می شود. سپس بر روی پاشنه های پا و کف دست پوستک هایی می زند که آنها هم بتدریج فرو می ریزند.
در هفته ی دوم بیماری، بیشتر پوست صورت و بدن پوسته پوسته می شود.
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 5