ویتامین ها چه موادی می باشند؟
ویتا که در واژه ی ویتامین یافت می شود، خود واژه ای جداگانه است به معنای زندگی.
بنابراین، ویتامین ها موادی هستند که برای ادامه ی زندگی لازمند. این مواد بوسیله ی گیاهان یا مواد حیوانی که وارد بدن می شوند، تأمین می گردند.
تا اواخر قرن 19 ، بیماری خطرناکی به نام فساد خون یا اسقربوط در میان ملوانان و کارکنان کشتی ها رواج داشت. دانشمندان در اواخر قرن 18 به این نکته پی بردند که خوردن میوه و سبزی های تازه در علاج این بیماری مؤثر است.
سپس آنان صدها سال به کاوش پرداختند تا دریافتند که سبزی ها و میوه های تازه، مولد ویتامین ها هستند.
دانشمندان در قدیم چون بخوبی طبیعت شیمیایی ویتامین ها را نمی شناختند، نامهای مخصوصی برایشان انتخاب نکردند. فقط آنها را بدین گونه نام می بردند که می گفتند: ویتامین «آ»، «ب»، «ث» و غیره.
چرا ویتامین برای سلامتی انسان لازمست؟
ویتامین آ همیشه همراه با چربی در بدن حیوانات یافت می شود. این ویتامین در گیاهان تازه وجود دارد. چون حیوان گیاهی را می خورد ویتامین آ به بدنش منتقل می شود.
این ویتامین برای جلوگیری از عفونت به کار می رود. در کاهو، اسفناج، هویج و حتی در شیر، زرده ی تخم مرغ و روغن ماهی می توان ویتامین آ را بوفور یافت.
ویتامین ب یا مجموعه ی ویتامین های ب که سالها آنها را فقط یک نوع ویتامین می پنداشتند، اکنون به نامهای ب 1 ، ب 2 و غیره خوانده می شوند. کمبود آن باعث بروز بیماری بری بری است.
ویتامین ب 1 در شیر، میوه های تازه، حبوبات و سبزی های تازه پیدا می شود. این ویتامین همیشه باید در بدن وجود داشته باشد.
ویتامین مهم دیگر، ویتامین ث است. از فقدان آن بیماری فساد خون پدید می آید. بر اثر این بیماری مفصل ها سفت گشته، دندانها لق و استخوانها ضعیف و لاغر می شوند.
پرتقال، کلم، گوجه فرنگی سرشار از ویتامین ث هستند.
بدن قادر نیست که این ویتامین را ذخیره کند. از این رو همواره باید آن را تازه وارد بدن کرد.
ویتامین د این ویتامین برای درست شدن استخوانها و رشد دندانها در کودکان شیرخوار اهمیت زیادی دارد. این ویتامین به مقدار زیاد در روغن ماهی، جگر و زرده ی تخم مرغ یافت می شود.
از تابش خورشید بر بدن نیز ویتامین د بوجود می آید. اگر وضع غذایی شما خوب باشد، ویتامین ها به مقدار لازم خودبخود وارد بدنتان می شوند.
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 3