آب چیست؟

همین که دانشمندان به فکر می افتند که آیا در سایر سیارات زندگی وجود دارد، بلافاصله این سؤال بین آنها مطرح می شود که آیا در آنجا آب هست؟

زندگی آنچنانکه ما می شناسیم بدون آب غیرممکن می باشد. آب ماده ای است بدون طعم، بی بو، بی رنگ که قسمت اعظم وجود موجودات زنده را تشکیل می دهد. در هر نقطه از زمین پیدا می شود و در هوا هم به مقدار متغیری وجود دارد.

موجودات زنده می توانند غذای خود را هضم کرده و جذب نمایند. در صورتی که آن غذا در آب حل گردد. بافتهای زنده شامل قسمت زیادی آب هستند. آب از چه درست شده است؟

ترکیب ساده ای از دو گاز می باشد: هیدروژن که گازی است بسیار سبک و اکسیژن که گازی است فعال و سنگین تر.

وقتی هیدروژن در اکسیژن بسوزد، آب تشکیل می گردد. ولی آب شبیه هیچ یک از عناصر متشکله خود نیست و دارای مشخصاتی مخصوص به خود می باشد.

آب، مانند سایر مواد، به سه حالت دیده می شود: حالت مایع، که شکل عمومی آن می باشد و حالت جامد که یخ نامیده می شود و حالت گاز، که بخار آب خوانده می شود، هر یک از این حالات سه گانه ی آب، بستگی به درجه ی حرارت آن دارد.

در صفر درجه ی سانتی گراد یا 32 درجه ی فارنهایت، آب از حالت مایع تبدیل به حالت جامد می شود، یعنی یخ می بندد. درصد درجه ی سانتی گراد یا 312 درجه ی فارنهایت، از حالت مایع تبدیل به حالت بخار می شود. این تغییر شکل را که آب از حالت مایع قابل رؤیت، به گاز غیر مرئی تبدیل می شود، تبخیر می نامند.

فی المثل، اگر قطعه ای یخ را به اطاق گرمی بیاوریم، اول شروع به آب شدن می کند. ولی اگر اتاق کاملا” گرم باشد، قطرات آبی که از ذوب شدن یخ بوجود می آید ناپدید می گردد. یعنی مایع تبدیل به بخار آب می شود. وقتی سرد می شود، قبل از رسیدن به نقطه انجماد منبسط می گردد.

آبی که در طبیعت وجود دارد، هیچوقت به صورت خالص نیست. بلکه شامل مواد معدنی و گازهای حل شده و مواد آلی زنده می باشد.

منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 7

پاسخی بدهید