اسفنج چگونه تغذیه می کند؟

باور کردن اینکه اسفنج ها جزو کدام گروه از حیوانات هستند کمی مشکل است. به همین منظور کارشناسان آنها را جزو عجیب ترین موجودات زنده دنیا می دانند، چونکه بیشتر شبیه گیاهان هستند تا حیوانات. تاکنون بیش از 5 هزار نوع اسفنج شناخته شده و از رنگ های سبز، قهوه ای، زرد، قرمز و نارنجی گرفته تا سفید متغیرند.

اغلب به شکلهای بادبزنی، گنبدی، جامی، کاسه ای و یا شیپوری دیده می شوند. بعضی از اسفنج ها مانند درختان شاخه درمی آورند. برخی دیگر توده ای خوابیده از بافت اسفنجی هستند که در سطح صخره ها، صدف ها و الوارهای زیر پهن شده اند. تعدادی کوچک هستند

با طولی کمتر از 3 سانتی متر، برخی بزرگتر با طول و عرض سه تا چهار فوت. اسفنج های بالغ به این طرف و آن طرف حرکت نمی کنند. هر چند اسفنج یک جاندار است ولی هنگام لمس کردن عکس العملی از خود نشان نمی دهد. اسفنج ها سر و یا دهان، چشم، گوش، شاخک و یا سایر اعضاء حسی دیگر را ندارند و بعلاوه دارای قلب، معده، ماهیچه و یا اعصاب نمی باشند. اگر یک اسفنج زنده را از وسط نصف کنید.

آنچه که مشاهده می شود، توده ای از ماده ی ژله مانند و لیز با حفره ها و مجراهایی در داخل بدنشان می باشند.

این عوامل سبب نمی شود که ما فکر کنیم آن شبیه یک حیوان است و از این جاست که شما متوجه می شوید که حتی چگونه دانشمندان تا مدت های زیادی تشخیص ندادند که اسفنج ها حیوان هستند.

خوب پس چه چیز است که اسفنج را به حیوانی تشبیه کرده است؟ پاسخ در نحوه ی تغذیه آن است. اسفنج غذای خود را شکار می کند. او مانند سایر گیاهان سبز غذای خود را نمی سازد. حیوانات و گیاهان کوچک را از آب های اطراف خود می گیرد.

چگونه این کار را می کند؟

دیواره بدن اسفنج مانند یک فیلتر یا آب کش عمل می کند که به وسیله ی آن گیاهان و حیوانات را از آب به طرف خود می کشد. آب با فشار وارد بدن اسفنج شده و از طرف دیگر به وسیله ضربه ی نخ های شلاق مانند کوچک روی بدنش که تاژک نامیده می شوند خارج می گردد.

سلول های داخل بدن او مواد غذایی را می گیرند. در انتهای تاژک ها سطح چسبنده ای است که غذا را می گیرد. بخشی از غذا از بدن او هضم شده و بقیه به سلول های دیگر بدن اسفنج می رود.

منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 8

مطالب مشابه از ذهن آموز:
دیدگاهی بگذارید