چرا بدن نیاز به نمک دارد؟

در بدن انسان تقریبا” 50 لیتر آب وجود دارد. یعنی بخش عمده ی بدن ما را آب تشکیل می دهد.
برای مثال، عضلات 75 درصد، کبد 70 درصد، مغز 79 درصد و کلیه 83 درصد از آب درست شده اند. البته نه آب خالص بلکه محلولی از نمک است که قسمت مایع بدن را تشکیل می دهد.
چرا و چگونه بدن این همه آب دربر گرفته است؟
بنا به یکی از فرضیه های علمی، تمام جانورانی که در خشکی زیست دارند در اصل موجوداتی آلی بوده اند که زندگی و پیدایش شان در دریا بوده است. مایع بدن این موجودات نیز همه آب شور دریا بود.
روزی که این موجودات به خشکی کوچ کردند، هنوز آب دریا در بدنشان باقی بود.
همه می دانیم که از سویی خاک طبیعی قادر نیست که نمک قابل توجهی پدید آورد. از سوی دیگر، نمک در آب حل می شود و از این رو زمینهای خشک، بیشتر نمک خود را همراه با آب باران، به رودخانه ها و اقیانوس ها می سپارند.
بنابراین، گیاهانی که در اینگونه زمین ها می رویند بحد کافی نمک دار نیستند پس اگر حیوانی بخواهد از این گیاهان تغذیه کند، ناچار است که نمک بدن خود را از جای دیگر بگیرد.
اکنون ببینیم چرا بدن این همه به نمک نیازمند است؟
بدن هر روز مقداری از آب خود را همراه با نمک از دست می دهد. از طرفی غذای گیاهی هم که قادر نیست نمک از دست رفته را جبران کند، پس باید از جای دیگر نمک بدن را تأمین کرد.
اما حیواناتی که از حیوانات دیگر تغذیه می کنند هرگز به نمک اضافی نیاز ندارند. آنها نمک لازم را از طریق طعمه ی خود به دست می آورند.
این مطلب درباره ی انسان نیز صحیح است، زیرا برای مثال اسکیموها که گوشت زیاد می خورند، بسیار کم به نمک نیاز پیدا می کنند. اما برعکس مردمی که دور از دریا زندگی می کنند، مجبورند مقدار بیشتری نمک بکار برند.
نمک از روزگار قدیم پیوسته مورد توجه و اهمیت بشر بوده است. در مکزیک، مردم خدایی به نام خدای نمک داشتند. در اروپا به افرادی که برای تهیه ی نمک کار می کردند اجرت بیشتری می دادند. امروزه نیز در زبان انگلیسی، برای دستمزد و حقوق، واژه ای بکار می رود که از کلمه ی لاتینی نمک گرفته شده است. این واژه سَلِری است.
نمک بیشتر در پوست بدن اندوخته می شود. اگر شخصی غذای بدون نمک بخورد بتدریج نمک از خونش کم می شود. آنگاه پوست باید ذخیره ی خود را بکار اندازد و آن را به خون برساند.
اینگونه، تخلیه ی نمک از پوست، برای برخی بیماری های پوستی مفید است. از این رو می بینیم که برای برخی بیماری ها، غذای بی نمک تجویز می شود.
قسمت عمده ی نمک بدن بوسیله ی فعالیت کلیه ها از بین می رود. حال اگر کلیه ها بیمار شوند، انسان باید غذای کم نمک بخورد، تا فعالیت آنها را کم کند و از خستگی شان بکاهد.
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 3