لوکوموتیو دیزلی چیست؟

امروز هزاران هزار لوکوموتیو، کامیون، اتوبوس و کشتی از«موتور دیزل» استفاده می کنند.
موتور دیزل را رودلف دیزل آلمانی اختراع کرد.
موتور دیزل شبیه به موتور اتومبیل است، اما برای روشن شدن به جرقه ی استارت نیاز ندارد. موتور دیزل به جای استفاده از جرقه، هوا را در سیلندرهای خود آنقدر فشرده می کند تا داغ شود. وقتی هوا داغ شد، ذره ی کوچکی از بنزین که به درون سیلندر رانده شود، خود به خود آتش می گیرد.
موتور دیزل برخلاف اتومبیل نیاز به بنزین مخصوص ندارد و با سوخت های دیگر هم کار می کند.
ساختن موتور دیزل بیشتر از ماشین بخار خرج برمی دارد. اما موتور دیزل بهتر کار می کند و به سوخت کمتری نیاز دارد. بنابراین در حقیقت به کار بردن موتور دیزل ارزان تر از لوکوموتیو بخار تمام می شود.
بعضی از لوکوموتیوهای دیزلی کوچک شبیه اتومبیل هستند زیرا نیروی تولید شده در آنها به وسیله ی دنده های گوناگون به چرخ های جلو برنده ی قطار منتقل می شود.
اما این روش در لوکوموتیوهای بزرگ و پر قدرت سودمند نیست و به جای آن از روش دیزل _ الکتریک استفاده می کنند. موتور دیزل قطار یک ژنراتور (تولید کننده) برق را به کار می اندازد. ژنراتور، نیروی برق تولید می کند و چند موتور کشش را به کار می اندازد. موتورهای کشش، چرخ ها را می چرخانند و قطار به حرکت درمی آید.
قطار دیزل الکتریک بسیار شبیه به قطار برقی است. با این تفاوت که برق را از سیم های بالای قطار یا از ریل ها دریافت نمی کند، بلکه کارخانه ی برق کوچکی را در لوکوموتیو خود جای داده است و به همراه می برد.
موتور دیزل دود زیادی تولید نمی کند، اما بسیار پر سر و صدا است.
منبع: دانستنی های نوجوانان جلد 7