معده زخم از چه روی می دهد؟
حدود ده تا دوازده درصد از مردم اروپا و امریکا از زخم های گوارشی رنج می برند. اکنون می خواهیم ببینیم معده زخم چیست و چرا بوجود می آید؟
آیا می دانید در معده شیره ای تولید به نام شیره ی معده؟ شیره ی معده دارای مقداری جوهرنمک، لَزِجاب (بلغم) و نوعی آنزیم به نام پِپسین است.
نقش «پپسین» آن است که پروتئین موجود در غذا را به مواد ساده تری تجزیه می کند.
گاهی پیش می آید که آمیزه ی پپسین و اسید، بر دیواره ی لوله ی گوارش اثر می گذارد و آن را می ساید. آری، زخم گوارشی این گونه روی می دهد. این زخم معمولا” در دیواره _های معده، پدید می آید.
کسانی که دارای چنین زخم هایی هستند درجه ی غلظت جوهر نمکشان از حد معمول بالاتر است.
البته شرایط دیگری هم هست که تولید زخم های گوارشی را آسان و یا از بهبود یافتن زخمی که قبلا” پدید آمده است، جلوگیری می کند.
افراد عصبانی، هیجان زده، جاه طلب، و رانندگان بی کله بیش از افراد آرام، در معرض معده زخم اند. دود سیگار نیز قادر است بر شدت زخم بیفزاید و یا بهبودی معده ی زخم دار را به تأخیر اندازد.
غذاهای سفت و خشن نیز باعث باعث دیر خوب شدن زخم معده می شوند.
با این همه، زخم های گوارشی ممکن است در هر کسی و در هر سنی ظاهر شود. البته در افراد پایین تر از ده سال، بسیار کمیاب است. مردان چهار برابر بیش از زنان به زخم معده مبتلا می شوند.
از کجا معلوم می شود کسی معده زخم دارد؟
درد به خودی خود ما را از وجود زخم آگاه می سازد. حدود سی دقیقه تا یک ساعت پس از صرف غذا درد به سراغ انسان می آید. البته پس از صبحانه کمتر انسان احساس درد می کند؛ ولی پس از ناهار یا شام است که معمولا” درد باز می گردد. در شب یا نیمه های شب نیز وقوع درد امکان دارد.
این درد معمولا” با غذا خوردن برطرف می شود. پزشک به کسی که زخم گوارشی دارد رژیم غذایی می دهد. خوردن غذاهای ملایم و مقدار زیادی شیر و خامه و همین طور داشتن استراحت و دور کردن ترس و نگرانی از خود، از راههای درمان زخم معده است.
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 5