چای چگونه بدست میآید؟
مردم ایالات متحده با وجود شنیدن داستانهای چای، مانند مردم سایر نقاط جهان خیلی مشتاق و علاقمند به چای نگشتند.
هر امریکایی در سال در حدود یک کیلو چای مصرف میکند. در صورتیکه هر فرد از اهالی انگلستان در سال 9 کیلو چای به مصرف میرساند.
چینیها بزرگترین مصرفکنندگان چای در جهان هستند. آنها بیش از 4 هزار سال است که به نوشیدن آن عادت کرده و از این نوشیدنی لذت میبرند.
اما اروپاییان فقط چهارصد سال است که مزه چای را چشیدهاند.
بنابراین در چین و هند قدمت بیشتری دارد.
بوتهچای در چین به طور وحشی نمیروییده است. با این جهت دانشمندان معتقدند که چینیها برای اولین بار دانههای آن را از هندوستان به سرزمین خود برده اند.
وقتی که استعمارگران انگلیسی به هند رسیدند چای را کشف کرده و شروع به کشت آن نمودند.
سپس جهت تجارت و کسب سود آن را به سایر نقاط جهان هم فروختند.
انواع چای:
دو نوع عمده بوته چای وجود دارد.
اول نوع چینی آن که ارتفاع آن به بلندی سه یا چهار پا میرسد. درحالی که نوع هندی آن ارتفاعش تا 20 پا میرسد.
برگهایچای اگر کنده نشوند میتوانند به پهنای کف دست برسند، ولی چون برگهای کوچکتر ، تردترند و چای بهتری تولید میکنند بنابراین هنوز که خیلی بزرگ نشدهاند آنها را میچینند.
بوتههای آن را معمولا مینشانند.
یک بوته سه سال طول میکشد تا محصولات اولیه خود را ببار بیاورد.
آن هم فقط به میزان نیم اونس.
بعد از مساله تردی برگهایچای ، محل کشت و مساله ارتفاع مزارعی که در آن بوتهها را هرس میکنند نقش مهمی جهت مرغوبیت تولید نوع چای را دارند و بهترین چایها در کشتزارهایی که در دامنه و ارتفاعات کوهها قرار دارند به دست میآید.
نحوه تولید و عمل تخمیر:
وقتی که برگهایچای چیده شد بلافاصله به کارخانهها برده میشوند تا فورا ترتیب عمل آوردن آنها داده شود.
درآنجا برگها را روی طاقچههای مخصوصی پخش کرده تا پژمرده شوند سپس آنها را از ماشینهای غلتان عبور میدهند تا شیره آنها کشیده شود.
برگهای سبز و سیاه چای، از بوتههای واحدی گرفته میشوند.
وقتی که میخواهند محصول چایسیاه را بدست بیاورند، برگهای سبز نور و آفتاب دیده را پهن کرده و روی آن را با پارچه مرطوبی میپوشانند.
این عمل برگها را تخمیر نموده و به وسیله فعل و انفعالات، رنگ آنها را سیاه مینماید.
پس از آنکه برگها خشک شدند برحسب نوع جنس بوتهها ، چای درجه بندی و سپس بسته بندی شده و آماده حمل میشود.
بهترین چایسیاه، نوع بکو میباشد که نارنجی رنگ است و از جوانترین و تردترین برگهای این گیاه بدست میآید.
علت اینکه این نوشیدنی طبیعی تحریک کننده است به خاطر داشتن ماده کافئینی است که در آن موجود میباشد. ماده دیگر موجود در چای تانین میباشد که گاهی مزه چای را تلخ میکند.
منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد سوم