چرا فیل خرطوم دارد؟

هزاران هزار سال پیش، حیوانات غول پیکری در زمین گردش می کردند. آنها را ماموت می خوانند. ولی چون قادر نبودند جثه ی سنگین خود را به آسانی از زمین بلند کنند بتدریج، یکی پس از دیگری، نابود شدند.

از نسل ماموت فقط دو نوع حیوان باقی مانده است:

1 _ فیل آسیایی (هندی)

2 _ فیل افریقایی

فیلها بزرگترین حیوانات خشکی هستند. با آنکه چنین جثه ی بزرگی دارند ولی خیلی سر به راه و آرامند. در میان حیوانات چهار پا، از سگ که بگذریم، فیل بهترین حیوانی است که تربیت می پذیرد.

فیل اندامی فوق العاده سنگین دارد. گاهی وزنش به 5 هزار کیلو می رسد. پاهای کوتاه و کلفتی، مانند چهار ستون ستبر، آن را حمل می کنند.

دو دندان بلند و عاجی فیل که از فک بالایش روییده، در واقع دندانهایی هستند که بیش از حد رشد کرده اند. فیل با آنها ریشه ی گیاهان را درمی آورد و می خورد. دندانهای فیل همچنین آلت دفاعی برای او به شمار می روند.

در میان فیلهای آسیایی فقط فیل نر است که دارای دندانهای عاجی و دراز می باشد. خرطوم یکی از اعضای جالب فیل است. بدون آن، فیل هرگز قادر به ادامه ی زندگی نخواهد بود. خرطوم برای فیل مانند دست است برای ما.

خرطوم ادامه ی لب بالایی و بینی این حیوان است. ولی علاوه بر بینی و لب، برایش کار دست و بازو را هم انجام می دهد.

عضله های بی شماری در خرطوم فیل نهفته است که شاید تعدادشان به حدود 40 هزار عضله برسد.

پس می بینید که خرطوم چقدر نیرومند است و در ضمن نرم و انعطاف پذیر هم می باشد.

خرطوم مانند یک سلاح کاری و بسیار قوی نیز به کار فیل می آید. در انتهایش یک برجستگی به شکل انگشت وجود دارد و به قدری حساس است که فیل با آن می تواند حتی یک سوزن را از روی زمین بردارد.

گفتیم خرطوم نقش دست را برای فیل بازی می کند. پس با آن غذای خود را برمی گیرد و به دهان می گذارد.

آیا فیل می تواند با خرطومش آب هم بیاشامد؟

بلی، زیرا که در آن لوله هایی قرار دارد و فیل به وسیله ی آنها آب را می مکد، سپس خرطوم را به سوی دهان جمع کرده، آب را به داخل گلوی خود می ریزد.

گاهی هم فیل دوش می گیرد. یعنی به وسیله ی خرطومش بر پشت خود آب می پاشد. فیلها بسیار آب تنی را دوست دارند و هرگاه فرصتی بیابند با آب اندام خود را می شویند.

هر چند که جثه ی فیل بسیار سنگین است ولی با این وصف شناگر ماهری به شمار می رود. فیل مادر، بچه ی خود را کول می کند و در آب به شنا کردن می پردازد.

در قدیم می گفتند فیل صدها سال عمر می کند. ولی اکنون دریافته اند فیلی که در اسارت بشر بسر می برد بندرت عمرش از 90 سال می گذرد.

منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 3

0 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
0
خوشتان آمد، کامنت بگذارید!x