چگونه یخ خشک پدید آمد؟

اگر «گاز کربنیک مایع» را تا درجه ی معینی سرد کنند و در هم بفشرند، این گاز به صورت یک جسم جامد و سفید رنگی شبیه برف درمی آید. چنین فرآورده ای یخ خشک نامیده می شود. اکنون بیایید و داستان یخ خشک را بشنوید:

بیش از صد سال پیش، دانشمندان موفق شدند گاز کربنیک جامد تهیه کنند. این مادّه شبیه برف است و در دمای 42 درجه زیر صفر به دست می آید.

آنگاه این موضوع مورد توجه قرار گرفت که دیدند گاز کربنیک جامد برای هدف های سردسازی بسیار مفید است. ولی یک اشکال بزرگ در کار بود. آن اینکه گاز کربنیک جامد پس از زمان کوتاهی مجددا” به صورت مایع درآمده، خاصیّت سردسازی خود را از دست می داد.

رفته رفته چاره ی این مشکل هم پیدا شد و دانشمندان فهمیدند که برای مهار کردن گاز کربینک جامد، باید از مایعات مخصوصی استفاده کرد. یعنی مایعاتی که مانند الکل، دمای انجمادشان بسیار پایین است. از این رو آمدند و گاز کربینک جامد را با الکل درآمیختند و به نام یخ خشک به بازار عرضه کردند.

علت این نام گذاری آن است که یخ خشک مانند یخ های معمولی آب نمی شود، بلکه به صورت گاز درآمده در هوا پخش می گردد.

سرمای ناشی از یخ خشک به مراتب بیشتر از یخ های معمولی است.

نخستین مصرف مهم یخ خشک در بسته بندی های بستنی بود. اما امروزه انواع خوراکی های فاسد شدنی، مانند ماهی و گوشت، را با استفاده از یخ خشک هزاران کیلومتر حمل می کنند بی آنکه کوچکترین آسیبی بر آنها وارد آید.

همین گونه تخم مرغ را نیز در سرمای حاصل از یخ خشک نگهداری و بدین وسیله از فاسد شدنش جلوگیری می کنند.

گل فروشان نیز برای جلوگیری از باز شدن غنچه های گل، آنها را در میان گاز کربنیک نگه می دارند. در چنین جایی غنچه ها تا سه روز به حال خود باقی می مانند و هرگز نمی شکفند.

منبع: کتاب به من بگو چرا – جلد 2

0 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
0
خوشتان آمد، کامنت بگذارید!x